LAG Vejen-Billunds udviklingsstrategi
Udviklingsstrategien er udarbejdet af LAG Vejen-Billunds bestyrelse i tæt samarbejde med lokale erhverv- og turismeaktører, kommuner og andre interessenter.
Visionen for LAG Vejen-Billunds arbejde for perioden 2022-27
LAG Vejen-Billund er et partnerskab, der gennem lokalt fødte og lokalt forankrede projekter understøtter landdistriktsudvikling og vækst i Billund og Vejen kommuner. Vi virker og samvirker i et bredt samarbejde med landdistrikternes ildsjæle, virksomhedsejere, iværksættere og foreningsfolk, kommuner og region.
Vi vil tilstræbe, at energien bliver til synergi hos de mange forskellige interesser, der er involveret i landdistrikterne, og at vi sammen retter indsats og fokus på de problemer, der opleves og de udfordringer, som vi ret beset kan gøre noget ved med indsatser, som vi reelt set kan løfte igennem samarbejder.
LAG Vejen-Billund kan bidrage med tildeling af økonomisk støtte, netværk, videnskobling, kompetenceudvikling og koordinatorbistand til projektafklaring og -håndtering samt bidrage til tværgående samarbejder.
LAG Vejen-Billund har følgende målsætning frem til 2027:
Plan- og Landdistriktsstyrelsen har fastlagt 9 prioriteringskriterier.
Disse kriterier vurderes hvert projekt ud fra, kombineret med LAG Vejen-Billunds fokusområder.
1. Projektets relevans i forhold til udviklingsstrategien og de overordnede mål og fokusområder for ordningen.
Hjælpespørgsmål: Ligger projektet inden for aktionsgruppens udviklingsstrategi og inden for ordningen jf. bekendtgørelsen?
2. Projektbeskrivelse
Hjælpespørgsmål: Hvordan er helhedsindtrykket af projektet, er det et godt projekt? Giver projektbeskrivelsen en god forståelse af projektet og fremgår projektets formål, aktiviteter, tidsplan, budget, mv. af ansøgningen?
3. Er projektet fuldt oplyst?
Hjælpespørgsmål: Er projektet fuldt oplyst? Er der tilbud på relevante udgifter, har projektet de relevante tilladelser, lejekontrakt, mv. Foreligger der en god forretningsplan og driftsbudget gældende for erhvervsprojekter?
4. Projektansøgers kapacitet og økonomiske ansvarlighed
Hjælpespørgsmål: Er ansøger troværdig og i stand til at gennemføre et LAG eller FLAG projekt? Har ansøger de nødvendige administrative og økonomiske ressourcer?
5. Lokal forankring og samarbejde
Hjælpespørgsmål: Er projektet forankret i lokalsamfundet, fx ved brug af lokale ressourcer og netværk? Skaber projektet nye netværk i lokalområdet? Skaber projektet nye formelle samarbejder? Er samarbejdspartnerne relevante? Vil de styrke området og projektet?
6. Nyhedsværdi og innovation
Hjælpespørgsmål: Skaber eller anvender projektet ny viden eller kendt viden på nye måder. Tilfører projektet nyskabende elementer som fx nye produkter, nye processer, nye sociale/kulturelle tilbud etc. til vores område?
7. Projektets levedygtighed
Hjælpespørgsmål: Har projektet et længerevarende perspektiv, og er det levedygtigt efter projektperiodens afslutning? Kan projektet opretholdes i de krævede 3 eller 5 år efter udbetaling?
8. Gør aktionsgruppens midler en forskel (kritisk kapital)
Hjælpespørgsmål: Vil aktionsgruppens midler gøre en forskel ift. at realisere projektet? Vil projektet blive til noget uden støtte? Realiseres projektet hurtigere med midler fra aktionsgruppen? Bliver projektet bedre/større?
9. Projektets effekt
Hjælpespørgsmål: Er de forventede effekter af projektet tilfredsstillende og realistiske?
Hertil kommer LAG-Vejen-Billunds egne fokusområder:
10. Understøtter projektet unge i landdistrikterne?
11. Understøtter projektet biodiversitet?
Her ses prioriteringsskemaet med de minimumspoint, som bestyrelsen har valgt at give de enkelte punkter.
Se proceduren for LAG Vejen-Billunds behandling og prioritering af indkomne ansøgninger nedenfor.