Vigtigt: Før du går i gang med at søge LAG-midler
LAG-midler er EU-midler, og dette stiller krav til dig som ansøger/projektholder.
Som ansøger og projektholder er du selv ansvarlig for alle de konkrete opgaver i relation til projektet. Du står bl.a. selv for at lave en en ansøgning, projektbeskrivelse, at indhente tilbud, føre timeregnskaber, lave budget, projektregnskab osv.
Jo bedre, du har forberedt dig, inden du går i gang, jo større er chancen for et vellykket forløb. Der er masser af hjælp og vejledning at hente undervejs, men det er vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne fra start og holder styr på dokumentationen.
Hvis du helt fra starten tager højde for de krav, der stilles, har du de bedste forudsætninger for at få succes med dit projekt. Det kan være svært at ændre på visse ting (f.eks. en udbudsproces) når projektet er afsluttet, og du skal anmode om udbetaling af pengene. Er reglerne ikke overholdt, når du søger om udbetaling, kan det give sanktioner i beløbet ved udbetaling af pengene.
Din likviditet er vigtig, når du søger LAG-midler.
LAG-midler udbetales først efter at projektet er fuldført. Derfor er det vigtigt, at du selv har råd til at lægge ud for projektet, samt at du selv har råd til (eller har fået andre til at give midler) at finansiere de resterende 50 % af dit projekt.
Bliver dit projekt indstillet til at få tilsagn, skal du være opmærksom på, at du først kan få udbetalt pengene et stykke tid efter, at projektet er afsluttet. Derefter kan der pt. gå op til et halvt år inden pengene udbetales fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen, som gennemgår alle indsendte bilag, og vurderer om kravene til rapportering er overholdt.
Hvis du overvejer at gå i gang med en ansøgning, er der flere ting, du bør gøre tidligt i processen:
- Slå op i Plan- og Landdistriktsstyrelsens projektvejledning om ansøgning om LAG-midler, da det er der du kan se, om dit projekt overhovedet kan søge LAG-midler.
- Orienter dig i vores udviklingsstrategi, da vi kun støtter projekter inden for rammerne af denne.
- Du skal være længere i processen end blot en idé. Ved udfyldelse af ansøgningen skal du have:
– En projektbeskrivelse (eller en forretningsplan ved iværksættere). Herunder skal du forinden tænke over, om dit projekt understøtter kriterierne i LAG Vejen-Billunds udviklingsstrategi, da det er det, som bestyrelsen kigger på ved valg af projekter der skal indstilles til at få LAG-midler.
– En tidsplan for projektet (Projekter må ikke vare over to år i LAG-regi).
– Et detaljeret budget, dokumenteret med indhentet pris/overslag pr. budgetpost, hvis beløbene er over 50.000 kroner og med to sammenlignelige tilbud, hvis der er over 300.000 kroner.
– Er der tale om et bygge/anlægsprojekt over 300.000 kroner ex. moms, gælder Udbudsloven og alle poster der vedrører anlægsarbejde skal i udbud. Læs mere i projektvejledningen.
– Kræver dit projekt tilladelser fra det offentlige, er det vigtigt, at du ved ansøgningstidspunktet har indhentet en tilladelse, eller at du har fået en positiv tilkendegivelse om, at en tilladelse er mulig fra kommunen eller andre relevante aktører.
– En underskrevet De Minimis Erklæring (gælder for erhvervsprojekter). Find skabelonen her under skabeloner og skemaer.
- Du skal vide, hvordan du finansierer dine egne 50 % af projektets udgifter.
- Du skal sikre dig, at du har råd til at lægge ud for LAG-tilskuddet likviditetsmæssigt, som nævnt ovenfor.
Vores koordinator kan på anmodning se din ansøgning, så snart du er gået i gang med at lave den og kan derfor vejlede dig i ansøgningsforløbet med udgangspunkt i din konkrete ansøgning.
Koordinator kan kun vejlede dig og kan således ikke ifalde et erstatningsansvar eller lignende, hvis der sker noget uforudset i ansøgningsprocessen eller i løbet af projektperioden. Det er derfor dit eget ansvar at sikre, at alle regler, lovgivning og deadlines overholdes.